Τρίτη 12 Μαΐου 2015

μμμμμμ......ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ "Φράουλα"

ΒΑΣΙΚΗ  ΣΥΝΤΑΓΗ

1 κιλό  φράουλες 
600  γρ.  ζάχαρη  κρυσταλλική
1/2  λοβός  βανίλιας,  τους  σπόρους
χυμός  από  1  μικρό  λεμόνι



Πλένουμε  και  καθαρίζουμε  τις  φράουλες,  αφαιρούμε  τα  κοτσανάκια  τους  και  τυχόν
αλλοιώσεις. Κόβουμε  τις  μεγάλες  στη  μέση  ή  στα  4  και τις  βάζουμε  σε  μια  μεγάλη  ανοξείδωτη  κατσαρόλα  με  στρώσεις  ζάχαρης  ανάμεσά τους. Σκεπάζουμε  και  αφήνουμε  στο  ψυγείο  μία  νύχτα. Την  επόμενη  ημέρα, βάζουμε  την  κατσαρόλα  σε δυνατή  φωτιά. Βράζουμε  για  10  λεπτά  από  τη  στιγμή  που  αρχίζει  ο  βρασμός, με  ανοιχτή  κατσαρόλα,  ανακατεύοντας  περιστασιακά  και  αφαιρώντας  τους  αφρούς.  Αφήνουμε  να  κρυώσει  εντελώς  και - κατά  προτίμηση  την  επόμενη  ημέρα - επαναλαμβάνουμε  τη  διαδικασία. Αυτή  τη  φορά,  προσθέτουμε
τους  σπόρους  της  βανίλιας  και  λίγο  πριν  από  το  τέλος  το  χυμό  λεμονιού. Δοκιμάζουμε  αν  έχει  δέσει. Αφήνουμε  να  σταθεί  για  λίγο  και  αδειάζουμε  σε  αποστειρωμένα  βάζα. Προαιρετικά, ακολουθούμε  τη  διαδικασία  αφύγρανσης  που  εφάρμοζαν  οι  μικρασιάτισσες  μαγείρισσες:  
απλώνουμε   τη  μαρμελάδα  σε  ταψί,  σκεπάζουμε  με  τούλι  ή  με  ένα  κομμάτι  γυαλί  και αφήνουμε  στον  ήλιο  1 - 2  ημέρες  ώσπου  να  δέσει  εντελώς.


               ΚΑΛΗ  ΕΠΙΤΥΧΙΑ......   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου