Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Menu Πέμπτης

Κεφτεδάκια  -  ορεκτικό

Υλικά
500 ΓΡΑΜΜ. ΚΙΜΑΣ  ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟΣ
ΜΑΙΝΤΑΝΟΣ   (μισό ματσάκι)
3-4  ΚΛΩΝΑΡΑΚΙΑ  ΔΥΟΣΜΟ  ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΑ  (μόνο τα φύλλα)
1 ΚΡΕΜΜΥΔΙ  ΜΕΤΡΙΟ  ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΟ
500  ΓΡΑΜΜ.  ΨΩΜΙ  1-2  ΗΜΕΡΩΝ  (μόνο την ψίχα)
ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ (1  γεμάτη  κουτ.  της σούπας)
ΑΛΑΤΙ - ΠΙΠΕΡΙ
ΑΛΕΥΡΙ
ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ  ΓΙΑ  ΤΟ  ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ


Τρόπος  παρασκευής

Βάζουμε  το  ψώμι  να  μουλιάσει  σε  μια  λεκανίτσα  με  νερό.
Σε  ένα  τηγανάκι,  τσιγαρίζουμε  σε  λίγο  ελαιόλαδο  το  μισό  από  
το   κρεμμύδι   μέχρι  να  πάρει  χρυσαφί  χρώμα.  Το  αφήνουμε  να 
κρυώσει.

Σε  μια  άλλη  λεκάνη,  βάζουμε  τον  κιμά,  το  μουλιασμένο
ψωμί  θρυμματισμένο  χωρίς την κόρα   και καλά στυμμένο,  το 
μαιντανό,  το  δυόσμο,  το ωμό  και το  τσιγαρισμένο  κρεμμύδι,
αλάτι   και  πιπέρι, το  ηλιέλαιο  και  ζυμώνουμε.
Πλάθουμε  τον  κιμά  σε μικρά  μπαλάκια,  τα περνάμε  από 
αλεύρι  και  τα  τηγανίζουμε  σε δυνατή  φωτιά.

Ψαρονέφρι  με σάλτσα κάρδαμου  -  κυρίως  πιάτο

Υλικά
2 ΨΑΡΟΝΕΦΡΙΑ
ΑΛΑΤΙ  -  ΠΙΠΕΡΙ
ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Για  τη  σάλτσα

8 - 10  ΣΠΟΡΟΙ  ΚΑΡΔΑΜΟΥ
ΜΙΣΟ  ΚΡΕΜΜΥΔΙ  ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΟ
1  ΣΦΗΝΑΚΙ  ΟΥΖΟ
ΖΩΜΟΣ  ΚΡΕΑΤΟΣ  (2 - 3  κουτ.  της  σούπας)

Τρόπος  παρασκεύης

Κόβουμε  το  ψαρονέφρι  σε χοντρές  φέτες  και  το
αλατοπιπερώνουμε.  Βάζουμε  σ' ένα  τηγάνι  λίγο  ελαιόλαδο,
τσιγαρίζουμε  το  κρέας  και  το  αφήνουμε  στην  άκρη.
Στο  ίδιο  τηγάνι  ρίχνουμε  το  κρεμμύδι   και  το  κάρδαμο
και  τα  σοτάρουμε.  (Εάν  χρειαστεί,  συμπληρώνουμε  με 
λίγο  ελαιόλαδο  ακόμα).
Επίσης,  αν  μπορούμε,  σπάμε  λίγο  τους  σπόρους  του
κάρδαμου  μέσα  στο  τηγάνι.
Όταν  είναι  έτοιμα, ρίχνουμε  το  ούζο,  το  ανάβουμε  με  πολλή
προσοχή  για  να  μην  αρπάξει  φωτιά  ο  απορροφητήρας  και  
στο  τέλος  προσθέτουμε  το  ζωμό  κρέατος.
Μόλις  πάρει μια  βράση,  ρίχνουμε  και  τα  ψαρονέφρια
και  τ'  αφήνουμε  να  βράσουν  για  2 - 3  λεπτά.

Συνοδευτικά
Μπορούμε  να  σερβίρουμε  με  πατάτες  τηγανητές.

Καταϊφι  -  επιδόρπιο

Υλικά

1 ΠΑΚΕΤΟ  ΦΥΛΛΟ  ΚΑΝΤΑΪΦΙ
400  ΓΡΑΜΜ.  ΒΟΥΤΥΡΟ  ΛΙΩΜΕΝΟ
700 - 750  ΓΡΑΜΜ.  ΚΑΡΥΔΟΨΙΧΑ  ΧΟΝΤΡΟΚΟΜΜΕΝΗ
40  ΓΡΑΜΜ.  ΚΑΝΕΛΑ  ΤΡΜΜΕΝΗ
1  1/2  ΚΙΛΟ  ΖΑΧΑΡΗ
750  ML  ΝΕΡΟ
ΧΥΜΟΣ  από 1  ΛΕΜΟΝΙ
1  ΞΥΛΑΚΙ  ΚΑΝΕΛΑΣ

Τρόπος  παρασκεύης

Σε  μια  λεκανίτσα  βάζουμε  την  καρυδόψιχα  και  την  τριμμένη
κανέλα  και  τα ανακατεύουμε  καλά. Η  γέμιση  είναι  έτοιμη.
Παίρνουμε  το  φύλλο,  το  χωρίζουμε  σε  μακρόστενες  λωρίδες
και  τις  αλείφουμε  με  βούτυρο.
Στην  άκρη  κάθε  φύλλου ( λωρίδας )  βάζουμε  λίγη  από  τη 
γέμισή  μας,  τυλίγουμε  απαλά  και  τοποθετούμε  τα  κομμάτια
σε  βουτυρωμένη  λαμαρίνα.

Περιχύνουμε  τα  κανταϊφια  με  το  υπόλοιπο  βούτυρο  και  τα
ψήνουμε  στους  160  βαθμούς  για  1  ώρα  περίπου.  Αν  δούμε  ότι  το
κανταϊφι  δεν έχει  πάρει  αρκετό  χρώμα,  στα  τελευταία
10 - 15  λεπτά  ανεβάζουμε  τη  θερμοκρασία  τους  180  βαθμούς.
Σε  ένα  κατσαρολάκι  ρίχνουμε  τη  ζάχαρη,  το  νερό,  την  κανέλα
και  το    χυμό  λεμονιού,  τα  βράζουμε  για  5  λεπτά,  αφήνουμε  να 
κρυώσει  και  περιχύνουμε  το  κανταϊφι  μας  όταν  το
βγάζουμε  από  το  φούρνο.

Χρήσιμη  πληροφορία

Μπορούμε  να  αντικαταστήσουμε  την  καρυδόψιχα  
με  τριμμένο  φιστίκι  Αιγίνης  ή  με  αμυγδαλόψιχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου