Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Εβδομαδιαίο Νηστίσιμο MENU

                                                              ΔΕΥΤΕΡΑ           

                                      Μεσημεριανό: Μυδοπίλαφο -με κάρυ-

Υλικά: Μύδια (ψίχα) σε σακούλι κατεψυγμένα, 1 μικρό κρεμμύδι ή 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια,
            3 πιπεριές Φλωρίνης, 1/2 φλιτζάνι λάδι, 2 φλιτζάνια ρύζι Basmati ή Jasmin, 
            6 φλιτζάνια βραστό νερό, 1 κ.γ.κάρυ,αλάτι και πιπέρι.

 Εκτέλεση: Πλένουμε τα μύδια καλά.Κρατάμε  το ζουμί μετά το στράγγισμά τους.Κόβουμε σε ροδέλες τα κρεμμύδια και τις πιπεριές.Τα σοτάρουμε στο λάδι.Προσθέτουμε τα μύδια και το ζουμί τους και τα αφήνουμε μέχρι να σωθούν τα υγρά.Βάζουμε στο μείγμα μας το ρύζι και το αφήνουμε μέχρι να ξανθύνει .Προσθέτουμε το νερό που βράζει, αλάτι,πιπέρι και κάρυ. Αφήνουμε για 20 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.Μόλις το κατεβάσουμε από τη φωτιά και  για να γίνει το ρύζι σπυρωτό,σκεπάζουμε το φαγητό μας με μια καθαρή πετσέτα και το κρατάμε με κλειστό καπάκι για 5 περίπου λεπτά. 

                                                 Σαλάτα με καρότα και μαιντανό

Υλικά (4-6 άτομα): 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη, χυμό από ένα πορτοκάλι, 2-3 κ.σ. φιστικέλαιο,
                                 450 γρ. καρότα κομμένα σε πολύ λεπτές λωρίδες, 2-3 κ.σ. ψιλοκομμένο                                            φρέσκο μαιντανό, αλάτι και πιπέρι.

Εκτέλεση: Τρίψτε ένα μπόλ με το σκόρδο και αφήστε το στο μπόλ.Προσθέστε το χύμο πορτοκαλιού,αλάτι και πιπέρι.Χτυπήστε μέσα  το λάδι μέχρι να ανακατευτεί καλά και  μετά αφαιρέστε το σκόρδο.Ρίξτε τα καρότα και το μισό μαιντανό και ανακατέψτε καλά. Γαρνίρετε με τον υπόλοιπο μαιντανό.

                                                           ΤΡΙΤΗ

                                 Μεσημεριανό: Ντολμαδάκια γιαλαντζί

Υλικά: 250 γρ. αμπελόφυλλα σε βάζο, 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, 
             2 κρεμμύδια τριμμένα, 250 γρ. ρύζι Καρολίνα, 1/2 ματσάκι μαιντανό ψιλοκομμένο,
             1/2 ματσάκι άνιθο ψιλοκομμένο, λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο, 1 κούπα ελαιόλαδο,  
             1 1/4 κούπα βραστό  νερό, χυμό από 1 1/2  λεμόνι, αλάτι και πιπέρι.

Εκτέλεση: Πλένουμε και ζεματάμε για 2-3 λεπτά τα αμπελόφυλλα.Ετοιμάζουμε την γέμιση.
(φρέσκα κρεμμυδάκια,κρεμμύδια,μαιντανό,άνιθο,δυόσμο,ρύζι,αλάτι,πιπέρι).Απλώνουμε ένα φύλλο στο πιάτο μας με τις ίνες από την πάνω πλευρά.Βάζουμε λίγη γέμιση.Διπλώνουμε την πάνω πλεύρα. Διπλώνουμε τα πλαινά.Τυλίγουμε ελαφρά.Καλύπτουμε τον πάτο της κατσαρόλας
μας  με λίγα αμπελόφυλλα και τοποθετούμε τα ντολμαδάκια το ένα δίπλα στο άλλο σε σειρές.
Προσθέτουμε το νερό,το υπόλοιπο λάδι και τον χυμό  λεμονιού,καλύπτουμε με ένα πιάτο,
σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και σιγοβράζουμε.Μπορεί να χρειαστεί να συμπληρώσουμε νερό.
Συνοδέψτε τα με φυτικό τυρί (νηστίσιμη φέτα)

                                                      ΤΕΤΑΡΤΗ 25η ΜΑΡΤΙΟΥ
           
                                         Μεσημεριανό: Μπακαλιάρος με σκορδαλιά

Υλικά:Μπακαλιάρος, 1 κουτί μπύρα, αλεύρι, αλάτι, 2 σκελίδες σκόρδο (μέτριες), 2 φέτες ψωμί,
           2 κ.σ. λάδι,1 φλιτζάνι καρύδια,αλάτι - πιπέρι, λίγο ξύδι.

Εκτέλεση: Ετοιμάζουμε ένα κουρκούτι από αλεύρι με μπύρα, μέχρι να γίνει ένας χυλός που δεν τρέχει.Τηγανίζουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου με κουρκούτι σε καυτό λάδι μέχρι να ξανθύνουν.
Η σκορδαλιά καλό είναι να μείνει στο ψυγείο για αρκετές ώρες, γι'αυτό την ετοιμάζουμε από την προηγούμενη μέρα.Σε μπλέντερ χτυπάμε το σκόρδο,το ψωμί,το αλάτι,το ξύδι,τα καρύδια.
Προσθέτουμε τέλος αργά το  ελαιόλαδο χτυπώντας συνέχεια.

                                                  Σαλάτα με Ρόκα & Κορίανδρο

  *Τα φύλλα της ρόκας έχουν υπέροχη πιπεράτη γεύση.Αν δεν μπορείτε να προμηθευτείτε πολλά            φύλλα ρόκας, ίσως χρειαστεί να συμπληρώσετε με σπανάκι ή αλλά πράσινα λαχανικά.

Υλικά (4 άτομα): 115 γρ. ή περισσότερα φύλλα ρόκας, 115 γρ. τρυφερά  φύλλα σπανάκι, 
                            1 μεγάλο μάτσο φρέσκο κορίανδρο (περίπου 25 γρ.),
                           2-3 κλαράκια φέσκο  μαιντανό.

Για το ντρέσσινγκ:1 σκελίδα σκόρδο λιώμενη, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, 2 κ.γ.ξύδι από λευκό κρασί,
                              λίγη πάπρικα, πιπέρι Καγιέν, αλάτι.

Εκτέλεση: Βάλτε τα φύλλα της ρόκας και  το σπανάκι σε ένα μπολ σαλάτας. Ψιλοκόψτε τον κορίανδρο και το μαιντανό και διασκορπίστε τα από πάνω.Σε ένα μικρό δοχείο, ανακατέψτε καλά το σκόρδο, το ελαιόλαδο, το ξύδι, την πάπρικα, το πιπέρι Καγιέν και το αλάτι.Ρίξτε το ντρέσσινγκ πάνω από τη σαλάτα και σερβίρετέ την αμέσως.
 
                                            Καλή επιτυχία και χρόνια πολλά !!!!

*Μην ξεχάσετε να βάλετε τα ρεβύθια σε κρύο νερό.Προετοιμασία για το αυριανό φαγητό μας.

                                                                   ΠΕΜΠΤΗ

                                Μεσημεριανό: Ρεβύθια με βασιλικό στο φούρνο.

Υλικά: 1/2 κιλό ρεβύθια, 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες, 1 κ.σ. μαγειρική σόδα,
            1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο,αλάτι, πιπέρι, φρέσκο βασιλικό.

Εκτέλεση:Αφήνουμε τα ρεβύθια σε κρύο νερό για μιια νύχτα.Στραγγίζουμε και πασπαλίζουμε με τη μαγειρική  σόδα.Τα αφήνουμε έτσι για 10 λεπτά.Τα ξεπλένουμε και τα βράζουμε σε περίπου 1 1/2 λίτρο νερό.Τα ξαφρίζουμε.Προσθέτουμε το κρεμμύδι και τα αφήνουμε να βράσουν για άλλα 
10-15 λεπτά.Όταν τα ρεβύθια μαλακώσουν τα τοποθετούμε σε ταψί.Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, βασιλικό κομμένο σε κομμάτια, αλάτι και πιπέρι και τα ψήνουμε στο φούρνο για 30-35 λεπτά
μέχρι να δέσει η σάλτσα και να ροδίσουν.Διακοσμούμε το πιάτο με φυλλαράκια βασιλικού.

                                   Λαχανοσαλάτα με Καρότα, Σταφίδες & Βερίκοκα.

Υλικά (6 άτομα): 3 φλ. άσπρο λάχανο ψιλοκομμένο, 1 1/2 φλ.καρότο τριμμένο,
                            1 κόκκινο κρεμμύδι  σε λεπτές φέτες, 
                            3 κλαράκια σέλερι κομμένα σε φέτες,
                            1 φλ. γεμάτο σταφίδες,
                            3/4 φλ. αποξηραμένα  βερίκοκα ψιλοκομμένα.

Για το ντρέσσινγκ: 2 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, 1 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού, αλάτι και
                              πιπέρι.
                                                                   ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 
                                                 
                                              Μεσημεριανό: Γαριδομακαρονάδα

Υλικά:1 πακέτο γαρίδες (μεγάλες), 1/2 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί,
            2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 
           2-3 σκελίδες σκόρδο, 300 γρ. ψιλοκομμένες τομάτες, μαιντανός, αλάτι, πιπέρι, πελτές.

Εκτέλεση: Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια με το σκόρδο.Όταν αρχίζουν και μαλακώνουν, ρίχνουμε τις γαρίδες όπως είναι (με το κέλυφος).Ανακατεύουμε και μόλις αλλάξουν χρώμα σβήνουμε με το κρασί.Αφήνουμε να πιεί το ζουμί λίγο και μετά ρίχνουμε τις ντομάτες, λίγο νερό και τον πελτέ (περίπου 2 κουταλάκια του γλυκού, ίσως και παραπάνω) και μαιντανό,λίγο αλάτι και πιπέρι.Μόλις πάρει μία βράση βγάζουμε τις γαρίδες από την σάλτσα και αφήνουμε να σιγοβράσει η σάλτσα μας(προσοχή χαμηλή φωτιά).Λίγο πρίν γίνει η σάλτσα ρίχνουμε πάλι τις γαρίδες για άλλα 5 λεπτά.
Βράζουμε τα μακαρόνια.Στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε μέσα στη σάλτσα όπου έχουμε βγάλει τις γαρίδες(και τις έχουμε καθαρίσει αν θέλουμε!).Ανακατεύουμε και αφήνουμε 5 λεπτά .Σερβίρουμε και βάζουμε από πάνω τις γαρίδες!

                                           Σαλάτα με Σπανάκι & Ψητό Σκόρδο.

*Δεν θα πρέπει να σας απασχολήσει πόσο σκόρδο θα βάλετε στη σαλάτα αυτή,διότι, ψήνοντάς το, γλυκαίνει και χάνει την έντονη γεύση του.

Υλικά (4 άτομα): 12 σκελίδες σκόρδου μη ξεφλουδισμένες,
                            4 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο,
                            450 γρ. φύλλα σπανακιού,1/2 φλ. σπόρους κουκουναριού ελαφρώς                                                   καβουρδισμένους,χυμό 1/2 λεμονιού,αλάτι και τριμμένο μαύρο πιπέρι.

Εκτέλεση: Προθερμάνετε το φούρνο στους 190  C.Βάλτε το σκόρδο σε ένα μικρό ταψάκι φούρνου,
ραντίστε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο και ψήστε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι οι σκελίδες του σκόρδου να ψιλοκαούν στις άκρες τους.Ενώ τα σκόρδα είναι ακόμα ζεστά,ρίξτε τα σε μια σαλατιέρα.Προσθέστε το σπανάκι, τα κουκουνάρια,το χυμό λεμονιού, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και λίγο αλάτι.Ανακατέψτε καλά και προσθέστε μαύρο πιπέρι. Πιέστε για να βγεί ο πουρές του σκόρδου από την ψημένη φλούδα του.Σερβίρετε αμέσως.

                                                                            ΣΑΒΒΑΤΟ

                                      Μεσημεριανό: Ριγκατόνι με σάλτσα λαχανικών.

Υλικά: 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο, 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο,
             1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη,
             5-6 φρέσκα ασπρομανίταρα ψιλοκομμένα,
             1 κολοκύθι κομμένο σε μικρά καρέ, 1 καρότο  κομμένο σε μικρά καρέ,
              1 κλωνάρι σέλερι κομμένο σε μικρά καρέ,
             1 μικρή μελιτζάνα  κομμένη  σε  μικρά καρέ, 1 πιπέρια κομμένη σε μικρά καρέ,
              800 γραμμ. ψιλοκομμένες  ντομάτες, 1 κ.σ. ξίδι από κρασί,                                                                1 κ.σ. ζάχαρη, 1 κ.γλ. θυμάρι αποξηραμένο, 
             1 κ.γλ. βασιλικό αποξηραμένο, αλάτι, πιπέρι,                                                                                        500 γραμμ. ριγκατόνι ή άλλο ζυμαρικό με τρύπα.

Εκτέλεση: Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο.Σε χαμηλή φωτιά μαραίνουμε το κρεμμύδι για 5', προσθέτουμε το σκόρδο και αφήνουμε για 2' λεπτά. Προσθέτουμε όλα τα ψιλοκομμένα λαχανικά και σοτάρουμε για 5' - 6'. Προσθέτουμε το ξίδι και τη ζάχαρη.Αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 10'. Προς το τέλος του βρασμού προσθέτουμε τα μυρωδικά..Στο μεταξύ έχουμε βράσει τα ριγκατόνι. Τα στραγγίζουμε καλά και τα ρίχνουμε στη σάλτσα. Βράζουμε για 1' δυνατά, ανακατεύουμε και σερβίρουμε. 

                      ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ.....
                              
                                              ΚΑΛΗ ΣΑΣ  ΟΡΕΞΗ!!!!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου